G-7BYT35YYX8
top of page
Laptop%20Writing_edited.jpg
Basis-strip-blok.png
 • Foto van schrijverProtify

WePrevent: EN 50518 certificering en de bouw van een videotoezichtcentrale

Een interview met Remond Berendsen


WePrevent, een bedrijf dat live cameratoezicht aanbiedt aan zakelijke en particuliere klanten, heeft met succes de EN 50518 certificering, een Europese norm voor Monitoring and Alarm Receiving Centers (MARC), behaald. Remond Berendsen, partner en oprichter van WePrevent, benadrukt het belang van de samenwerking en begeleiding van Protify en hoe waardevol de ondersteuning is geweest bij de certificering en het bouwproces van hun nieuwe alarm- en videotoezichtcentrale in Bulgarije. Bij de bouw heeft WePrevent ervoor gekozen steeds een stap extra te zetten, zodat zij nu al op de toekomst zijn voorbereid. Lees in dit interview hoe WePrevent zowel de bouw als de certificering heeft doorlopen en hoe de processen zijn gestroomlijnd in hun organisatie en de bewustwording is vergroot.


Over WePrevent

WePrevent biedt zowel zakelijke (van MKB tot corporates) als (vermogende) particuliere klanten live cameratoezicht. Zo willen zij vandalisme, insluiping en inbraak voorkomen. Hierbij ligt de focus op het risico vooraf te bepalen en daardoor in te kunnen grijpen voordat het echt misgaat.

WePrevent maakt hierbij gebruik van twee methodes:

 1. live cameratoezicht door streng gescreende en getrainde operators die continu de beelden van de beveiligingscamera’s van klanten te bekijken.

 2. kijken via ‘artificial intelligence’, waarbij slimme software altijd meekijkt, elke menselijke beweging detecteert en direct de live beelden toont aan de operators.


Fleur Dobbelsteen-Muit | Emprover
Deel van het team van WePrevent

WePrevent biedt haar klanten diverse abonnementsvormen en verschillende tijdsvlakken voor live cameratoezicht. Ook hebben zij een extra service genaamd ‘AI on demand’ geïntroduceerd. De klant activeert deze service wanneer zij dit wensen en vanaf dat moment ontvangt WePrevent de meldingen van de camera’s.

De missie van WePrevent is ‘Wij beschermen wat voor jou dierbaar is zodat jij onbezorgd kunt leven. Onze mensen waken altijd over jou en grijpen in voordat het misgaat.’


WePrevent heeft ongeveer 150 medewerkers, waarbij zij een vestiging in Nederland en in Bulgarije hebben. De videotoezichtcentrale ligt in Bulgarije, waar het overgrote deel van de medewerkers werkzaam is. In Nederland werken medewerkers in sales, marketing en cliëntsupport.

WePrevent heeft een groot deel van haar organisatie betrokken bij de certificering; de operationeel directeur. Security Officer en vanuit WePrevent Bulgaria de Manager, Executive Director, HR-manager en IT-manager.

EN 50518 Certificering - Monitoring en Alarm Ontvangstcentrales

De Europese norm EN 50518 is het schema voor certificering van Monitoring and Alarm Receiving Centers (MARC). Dit schema beschrijft de eisen waaraan een Monitoring en alarmontvangstcentrale moet voldoen. De EN 50518 is in 2019 aangepast, eerst richtte de norm zich op alarmcentrales die alarmmeldingen van beveiligingsapplicaties afhandelden, sindsdien is het toepassingsgebied breder. Onder andere brandmeldingen, meldingen van toegangscontrolesystemen, cameratoezicht en sociale alarmen vallen nu ook binnen de scope van de norm. Waardoor de norm op meer soorten alarmcentrales van toepassing is en videotoezichtcentrales nu ook onder deze norm vallen.

Daardoor was het ook voor WePrevent noodzakelijk zich te laten certificeren voor EN 50518.


Protify en WePrevent

In 2019 vonden de eerste gesprekken plaats met Protify. WePrevent was op zoek naar een partner voor het certificeringsproject voor EN 5018. Daarom namen zij contact op met Mathijs (de Vaal). ‘Mathijs ging mee naar Bulgarije, omdat wij het belangrijk vonden Protify vanaf het begin bij dit traject te betrekken, namelijk de keuze van de bouw. Hij is medebepalend geweest voor de ‘trechter’ van de potentiële locaties.’ In 2022 is de bouw afgerond van het bedrijfspand in Bulgarije. Wij werken nu nog steeds samen met Protify en zitten in de re-audit voor ISO 27001. We hadden eerst alleen het Bulgaarse deel gecertifieerd en nu willen we ook het Nederlandse deel laten certificeren. Remond over de samenwerking met Protify: ‘Ik vond de begeleiding heel prettig en behulpzaam. Ik weet zeker dat wij meer hebben gevraagd, dan Mathijs ooit van tevoren had kunnen inschatten. Als je er geen ervaring hebt, dan is alles en nieuw en stel je veel vragen. Die steeds goed zijn beantwoord.’


‘Protify is voor ons heel goed, zowel op ondersteuning, als begeleiding. Zij hebben begrip voor wat wij doen en de andere aanpak die wij hebben gekozen vergeleken met andere partijen in onze branche.’

Het eerste certificeringsproces

Remond was de initiatiefnemer binnen WePrevent van het project en tijdens de bouw stuurde hij samen met de manager in Bulgarije de aannemer aan. Samen stelden zij locaties voor en vroegen offertes aan bij diverse aannemers, zodat de directie hieruit een keuze kon maken. Remond was ooit wel zijdelings in aanraking gekomen met ISO 9001 certificering, maar viel hier ‘naar eigen zeggen’ echt mij zijn neus in de boter. ‘Het eerste deel van de certificering; het bouwkundige verliep goed, het tweede deel waarbij de focus ligt op het opzetten van het managementsysteem in de PCT en de procedures en processen vonden wij lastiger.’

Doordat er een nieuwe videotoezichtcentrale werd gebouwd kon er tijdens de bouw rekening houden met de eisen die de norm stelt, wanneer je in een bestaand werkt, moeten binnen het bestaande aanpassingen aan worden gedaan.


Eisen voor selectie bedrijfspand ARC

Er worden veel (bouwkundige) eisen gesteld aan een bedrijfspand voor een videotoezichtcentrale, zo dient er onder andere ruimte te zijn voor een luchtgenerator, internetlijnen en dient het zowel inbraak- als brandveilig te zijn. Er moest ook ruimte voor minimaal 130 medewerkers met een uitloop naar 200 zijn. Voor de medewerkers, moeten er ook parkeerplaatsen zijn. Zij zijn 24-7 aan het werk. Daarom was het van belang ons niet midden in een woongebied te vestigen, omdat je overlast wil voorkomen.

WePrevent heeft ervoor gekozen tijdens de bouw, mede door advies van Protify, steeds ‘een stap extra te zetten’, bijvoorbeeld door meer sensoren te plaatsen in het pand, brandvertraging van 1,5 uur in plaats van een 1 uur toe te passen. ‘De auditor gaf aan in Europa nog niet zo’n professioneel pand te hebben gezien. Dit hebben we kunnen realiseren door de ervaring van Protify, die zij met andere centrales hebben opgedaan en dit kunnen toepassen. Doordat wij zelf het pand bouwden, hielp het zeker, ook om nu al problemen voor de toekomst te vermijden.’


Tips van WePrevent voor certificering EN 50518

 • ‘Realiseer je dat de het opstellen van de processen en procedures veel tijd vergt.’

 • ‘Verdiep je in fase 2 en kijk goed hoe je jouw procedures en processen compliant kunt maken.’

 • ‘Gun jezelf de tijd om je het managementsysteem eigen te maken.’

 • ‘Neem iemand aan met kennis van zaken, als je hier budget voor hebt. Want de certificeringswerkzaamheden moet je naast je andere werk uitvoeren en dit kost veel extra tijd.’

Wat is er veranderd door de certificering?

 • We denken nu beter na hoe we aan kunnen tonen wat we doen en hoe we het doen.

 • De bewustwording in de organisatie is gegroeid. Nieuwe medewerkers worden nu automatisch in dit proces meegenomen.

 • Bij keuze van software kijken we meteen aan de achterkant hoe we aantonen wat we doen en hoe we dit doen.

'We denken nu beter na hoe we aan kunnen tonen wat we doen en hoe we het doen.'

Werken met de ProActive Compliance Tool (PCT) WePrevent heeft voor het vastleggen van de processen en procedures gebruik gemaakt van de PCT, inclusief de voorzetteksten. Nu houden zij maandelijks de taken bij met behulp van de melding die volgen uit taakbeheer.

‘De PCT geeft ons richting hoe we moeten werken, wat we moeten en controleren en wanneer we dit moeten controleren.'

 • ‘Neem aan het begin de tijd om inzicht te krijgen in het geheel en inziet hoe de zaken aan elkaar gerelateerd zijn, wanneer je dit inzicht hebt, dan loopt het gestructureerd en soepel.’

 • ‘Het structureert heel goed de werkwijze waarop je het moet doen.’

Op zoek naar de expertisepartner voor EN 50518 certificering net als WePrevent? Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer. Natuurlijk adviseren we graag over de juiste manier voor de opzet van een managementsysteem.

Comments


bottom of page