G-7BYT35YYX8
top of page
Laptop%20Writing_edited.jpg
Basis-strip-blok.png
  • Foto van schrijverProtify

Wat zijn de voordelen van een ISMS conform ISO 27001?

Bijgewerkt op: 29 jun. 2021

De norm ISO 27001; de wereldwijde standaard voor informatiebeveiliging, spreekt over een ISMS. Wat betekent dit eigenlijk? En wat zijn de voordelen van een ISMS voor jouw organisatie? In dit blog leggen we je verder uit wat ISMS betekent en wat de relatie is tot de norm ISO 27001.

Wat is een ISMS?

ISMS staat voor een Information Security Management System. Kortgezegd is het een werkwijze voor het beveiligen van alle vertrouwelijke informatie binnen je organisatie. Een ISMS dwingt jouw organisatie om informatiebeveiliging op een gestructureerde manier aan te pakken en hier kritisch over na te blijven denken. Het ISMS bestaat naast gedocumenteerde informatie uit geïmplementeerde maatregelen. Zo zijn er maatregelen op het gebied van IT, maar wordt in het ISMS ook aandacht besteedt aan het gedrag van medewerkers, standaardprocedures en bedrijfsrichtlijnen binnen de organisatie. Goed te weten dat ISMS geen tool is, wat de naam wellicht doet vermoeden maar een werkwijze.

ISMS en ISO 27001

De ISO 27001 norm voor informatiebeveiliging is er om aan te tonen dat jouw organisatie op een verantwoorde wijze omgaat met bedrijfsinformatie. Een ISMS is een manier van werken en kan desgewenst op jouw eigen manier ingericht worden. Vanuit de ISO 27001 wordt er een aantal eisen gesteld aan je ISMS zodat beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid binnen de organisatie wordt gewaarborgd. Tevens ben je verplicht een managementsysteem in te richten, te implementeren, onderhouden en te blijven verbeteren. Zodat je kunt zorgen dat jouw organisatie aan de norm kan voldoen.

Voordelen van een ISMS

Informatiebeveiliging is belangrijker dan ooit, als organisatie wil je ervoor zorgen dat jullie vertrouwelijke informatie niet in verkeerde handen terechtkomt. Informatiebeveiliging en de daarbij behorende ISMS dienen daarom standaard op de agenda van een organisatie te staan. De voordelen van een ISMS hebben we voor jou op een rijtje gezet:

  • Verbetering van de structuur en de focus van je organisatie door duidelijk uiteen te zetten wie verantwoordelijk is voor de verschillende informatiebeveiligingsrisico’s. 

  • Minder risico's en daardoor minder incidenten, doordat de processen van informatiebeveiliging goed zijn vastgelegd.

  • Het geeft jouw klanten en leveranciers inzicht in het feit dat de risico's rond vertrouwelijkheid op de juiste manier zijn afgedekt.

  • Het helpt jouw organisatie te voldoen aan de relevante wet- en regelgeving.

Meer informatie? Wil je meer weten over het opzetten van een ISMS? Of wil je aan de slag met ISO 27001; de norm voor informatiebeveiliging? Neem dan contact met ons op. Onze consultants vertellen je graag meer.

Comments


bottom of page