G-7BYT35YYX8
top of page
Laptop%20Writing_edited.jpg
Basis-strip-blok.png
Foto van schrijverProtify

Een wachtwoordmanager als digitale kluis

Online veiligheid is belangrijker dan ooit. Tegenwoordig zijn dan ook bijna alle applicaties en systemen beveiligd met een wachtwoord. En doordat we steeds meer gebruik maken van online softwareprogramma’s kan het gebeuren dat je meerdere keren per dag een wachtwoord in moet vullen. Best vervelend als je voor al die programma’s je wachtwoord moet onthouden. Want ja, we weten allemaal dat het ook nog eens een sterk wachtwoord moet zijn. De oplossing? Een wachtwoordmanager.


Digitale kluis

Een wachtwoordmanager is een (vaak online) applicatie waarin al je wachtwoorden zijn opgeslagen. Je kunt het dus zien als een digitale kluis, welke je met één, uniek wachtwoord kan ontgrendelen. Dit is dus het enige wachtwoord dat je nog hoeft te onthouden. Vervolgens kan de wachtwoordmanager voor al je accounts unieke, zeer sterke wachtwoorden genereren. Denk aan willekeurig gegenereerde en niet zelf te onthouden, lange wachtwoorden met combinaties van tekens, (hoofd)letters en cijfers. Voor iedere benodigde inlog krijg je een uniek wachtwoord, welke door je wachtwoordmanager automatisch kan worden ingevuld op het moment dat je inlogt.


Hoe werkt het?

De wachtwoordmanager installeer je als het ware in je browser. Wanneer je moet inloggen op een website of applicatie vult de wachtwoordmanager de inloggegevens in. Uiteraard is de wachtwoordmanager zelf ook beveiligd met een hoofdwachtwoord en kun daarnaast in veel gevallen ook gebruik maken van Multi-Factor Authentication, waardoor je bij iedere inlog naast het hoofdwachtwoord ook nog een unieke, eenmalige code dient in te vullen. Dit is het enige wachtwoord dat je zelf zal moeten onthouden.


Sommige wachtwoordmanagers bieden ook de mogelijkheid om andere gegevens zoals notities, licenties en betaalgegevens veilig op te slaan. Bij veel wachtwoordmanagers heb je daarnaast de optie om deze vanaf al je apparaten te gebruiken, zodat je altijd snel, eenvoudig en veilig kunt inloggen.


Wachtwoordmanagers bieden ook veel voordelen bij gebruik binnen bedrijven. Dit onder andere omdat in veel gevallen wachtwoorden veiliger gedeeld kunnen worden en het beheer van en toegang tot de wachtwoorden centraal beheerd en indien nodig eenvoudig ingetrokken kan worden.


Een wachtwoordmanager kiezen

Er zijn best veel namen waar je uit kunt kiezen. Om een keuze te maken kun je letten op de volgende punten:

- Ga je voor een gratis of betaalde versie? Met de meeste gratis versies kom je al een heel eind. Betaalde versies bieden vaak net wat meer gebruiksgemak en extra functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen opslaan van betaalgegevens. Overigens bieden veel betaalde versies eerst een gratis proefperiode aan zodat je het kunt uitproberen.

- Voor bepaalde websites of applicaties heb je misschien een algemene inlog waar je collega’s ook gebruik van maken. Sommige wachtwoordmanager bieden de mogelijkheid om naast een privékluis ook een gedeelde kluis aan te maken.

- Wanneer je je wachtwoordmanager op verschillende apparaten wilt gebruiken (bijvoorbeeld je laptop en telefoon) is dat bij sommige wachtwoordmanagers alleen bij de betaalde versie mogelijk.



Veelgebruikte wachtwoordmanagers

Een zoekopdracht in Google geeft zeer veel resultaten. Hierbij alvast een rijtje met de meest gebruikte wachtwoordmanagers (in willekeurige volgorde). Houdt het maken van een keuze altijd rekening met je eigen eisen, wensen en verwachtingen en baseer je keuze daarop.

Meer informatie

Een sterk wachtwoord is natuurlijk maar een kleine stap in de beveiliging van je data. Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Neem dan contact met ons op.

Comments


bottom of page